Du er her: Forside / Fjelltrimmen

Fjelltrimmen

Kulturkontoret, Gammelveien 5, 8150 Ørnes

Innhold

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?


  Barnetrimmen

  Barnetrimmen i Meløy er et nytt tilbud til barnefamilier.

  Fjelltrimmen

  Det vil i år være 18 ulike turmål med i Fjelltrimmen. Hvert turmål vil ha en kode på kassa som dere skal registrere på Fjelltrimkortet deres sammen med datoen for besøket.

  Besøker du som voksen 10 eller flere av turmålene får du årets Fjelltrimkrus/fat. Er du over 75 år eller barn (t.o.m. året du fyller 10 år) skal du besøke 6 eller flere turmål for å få fat/krus. Du blir superfjelltrimmer hvis du som voksen går 16 turer og som barn går 12. Som superfjelltrimmer vil du få både krus og fat.
  Personer med funksjonsnedsettelser som krever ledsager med på tur, kan ta kontakt med Mette Haurum på kulturkontoret. Da gjør vi en avtale om antall turer for å oppnå krus/fat. Ta kontakt dersom dere har spørsmål eller noe er uklar.

  Fjelltrimmen starter 1. mai og varer fram til 1. oktober. Det er kun de postene som er klare for å bli gått som legges ut 1. mai, de resterende legges ut etter hvert som forholdene er til det. På de høyeste toppene kan postene bli tatt ned før 1. oktober. Følg med her på siden eller på facebooksiden "Fjelltrimmen i Meløy" for å se hvilke poster som har blitt lagt ut.

  Turbeskrivelser og kart finnes her på hjemmesiden, på TellTur.no og UT.no.

  ALLE TURENE GJENNOMFØRES PÅ EGET ANSVAR - VIS FJELLVETT!

  Dersom du har turrelaterte spørsmål anbefaler vi deg å stille disse på Facebook-gruppa "Fjelltrimmen i Meløy".

  Registreringskort

  På alle 18 turmål i kommunen er det satt opp turkasser med koder på (TellTur). Kodene står enten uten på eller inni lokket på kassen.
  Noter deg koden på turmålet. Denne koden og dato for besøket skrives på Fjelltrimkortet.

  Fjelltrimkortet må fylles ut og innleveres senest 1. oktober. 
  Kortet koster kr. 120,00 og kan kjøpes på følgende steder:

  • Servicetorget på rådhuset
  • SPAR, Halsa
  • COOP, Engavågen

  På de ovenstående stedene kan du betale med Vipps. Send beløpet til Kulturkontoret på #135527. Det er viktig du merker Vipps-betalingen med "fjelltrimmen".

  Fjelltrimpostene 2023

  Bruk kart som finnes på TellTur.no og UT.no når du skal på tur. Selv om løypene er merket med merkeband og røde piler må kart benyttes. Enkelte steder kan det være vanskelig å merke. Postene er merket med vanskelighetsgrad: *Lett   **Middels *** Krevende

  Kart over alle Fjelltrimturene

  Papphuset, Glomfjord

  Turen er en del av Rallarmarsjløypa opp på Glomfjellet. Her følger du i rallarnes spor etter den første vannkraftsutbygginga øst for Glomfjord fra 1912-1920. på veggen til "Papphuset" finner du telltur-koden. Du kan fortsette Rallarmarsjløypa til høyre for brakka og videre opp på Glomfjellet og til brakkene og Fykantrappa ved Nedre Naver. Turen har litt stigning. Ved "Papphuset" får du fin utsikt utover Glomfjorden.
  Turen starter ved vestenden av Fykanvatnet, like øst for Glomfjord. Ta av fra riksvei 17 mellom Fykantunnelsen og Svartistunnelen. Parkering på rasteplasslomme like etter at du har passert brua over utløpselva.

  Tid: 2 timer t/r 
  Lengde : 3,8 km t/r
  M.o.h.: 460 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Nordhøgsetbakken, Selstad

  Turen langs Selstadvatnet og fram til turmålet går på en skogsvei og er en tur som er egnet for hele familien. For enden av Selstadvatnet er det benk og bord og nydelig utsikt til de majestetiske fjellene ute i havgapet.
  Det er dårlig med mobildekning på hele turen og det kan derfor være vanskelig å registrere turen ved turmålet. Du kan registrere turen i ettertid når du kommer tilbake fra tur.
  På Selstad følger du Øvre-Selstadveien til veis ende. Her startet turen, og du kan du parkere.

  Tid: 2 timer t/r 
  Lengde: 5 km t/r
  M.o.h.: ca. 125 meter
  Vanskeligshetsgrad: *
  Kart og GPS spor TellTur

  Ørskroven, Reipå

  Kjør ut til Øra og parkér ved gården til Tormod Martinussen. Det er skiltet hvor du skal ta av og hvor du skal parkere.

  Følg sti fra parkering mot skogsvei. Skogsveien har en slak stigning de første hundre meterne, terrenget blir deretter brattere opp mot Ørskroven. Oppe på aksla ca. 400 meter unna toppen, er det ved enkelte partier bratte skråninger mot nordøst, vær obs på dette om du har med deg barn på turen. Dette er en flott tur som mange i Meløy er glad i. Området byr på fine naturopplevelser og med særegne fjellformasjoner. Turen er merket noen steder med skilt.

  Tid: 2-3 timer t/r 
  Lengde: 7,8 km t/r
  M.o.h.: 415 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Bolgbørra, Bolga

  Bolgbørra er et naturlig hull i fjellet, en grotte med to innganger. Følg skilting til marka rett nord for gravgården. Kryss marka og gå gjennom en liten granskog til du møter stien til Bolgbørra. Følg stien opp en stigning. Fra grotta kan du ta deg lett inn i hullet. Når man kommer ut på andre siden, er utsikten en helt annen, og på klare dager ser man helt til Lofotveggen i nord.  

  Tid: 1 time t/r 
  Lengde: 2,2 km t/r
  M.o.h.: 85 meter
  Vanskeligshetsgrad: *
  Kart og GPS spor TellTur

  Svenningen, Støtt

  Rundturen starter ved damskipskaia på øya Støtt. Gå videre mot Støtt brygge. Turen er merket med skilt og blå maling. På turen vil du kunne oppleve godt bevarte bunkerser og kanonstillinger fra 2. verdenskrig. Med hodelykt kan du utforske bunkersene på egen hånd. Etter bunkersene kommer du til en lokal trimkasse som står på turens høyeste punkt, Svenningen. Utsikten fra den lille toppen er spektakulær over Vestfjorden og øyriket i Meløy. Du ser Lofotfjellene i nord og øyene i Helgeland i sør.

  Tid: 1-2 timer t/r 
  Lengde: 5,5 km rundtur
  M.o.h.: 76 meter
  Vanskeligshetsgrad: *
  Kart og GPS spor TellTur

  Kjerringa, Glomfjord

  Følg T-merket sti fra parkering storglomvanndemning (Torsbu) mot Lille Sandvann. Ta av 90 grader fra T-merket sti Sørside av Lille Sandvann mot varde med kasse på Kjerringa. Følg merking og varder.

  Tid: 3 timer t/r 
  Lengde: 
  M.o.h.: 777
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Storvatnet, Meløya

  Når en kommer reisende med ferja , tar en av til høyre rett før en kommer til kirka.
  Kjør Skagveien til kryss, og fortsett videre til høyre på Nordmarkveien. Følg denne ca.1,5km til en kommer til Bremnes.(Man kjører gjennom en port på veien dit).
  Fra parkeringsplassen går man ca. 1 km på skogsvei/sti til et skilt, der en fortsetter opp til høyra der pila viser mot Meløysund. Derfra er det god sti til opp på fjellet. Når en er oppe, gå litt ned og bortover til en er ved Storvatnet.
  Det er lagt en god del plattinger over de våteste partiene, og en passerer en lokal trimkasse og utleiehytta Fjellheim rett før vannet.
  Fjelltrimkassen står rett ved ei lita bru til utløpet av Storvatnet.
  Flott utsikt mot Gåsvær, Støtt, Kunna og deler av Reipå.
  Vis hensyn, dyr på beite i området.

  Tid: 1,5-2 timer t/r 
  Lengde: 4,4 km rundtur
  M.o.h.: 120 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Spilderdalsbotn, Spilderdalen

  OBS. Tidlig på våren og etter regnfulle perioder kan denne turen vøre bløt å gå.

  Start ved kraftstasjonen i Spilderdalen, følg stien forbi bolighuset og merket sti videre til innerenden av Spilderdalsvannet. På turen går du forbi Vinterveien, hvor fjøsmuren står igjen etter gården som var bosatt fra 1700-tallet og fram til 1928. Litt lang tur, men fin familietur som får i variert terreng. Tidlig på våren og etter regnfulle perioder kan denne turen være bløt å gå.

  Tid: 2-3 timer t/r 
  Lengde: 6,4 km t/r
  M.o.h.: 105 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Halvøya, Glomfjellet

  Når du står ved Holmvassdemningen ser man varden i horisonten der kassen er satt opp på Halvøya (858 moh). Det er vanskelig å merke ruta på fjellet, men man må følge vardene. Det er merket fra demningen og et godt stykke innover. Hold høyden, følg merker og varder fram til turmålet.

  Tid: 3-4 timer
  Lengde: 7,8 km t/r
  M.o.h.: 858 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Laushågen (Brasetlia), Holandsfjorden

  Turen starter ved parkeringa i Holandsvika. Gjennom tregrinda ved parkeringsplass å vidre på skogsvei som krysser seg oppover lia gjennom et hogstfelt. Følg veien vidre utover lia. Skal passere et par bygg ved skogsveien før vi tar av på annen vei. Retningsskifte er merket med rød pil. Skal helt til toppen av ny skogsvei, hvor ny pil leder inn på sti til post.

  Tid: 2-3 timer t/r 
  Lengde: 8 km t/r
  M.o.h.: 220 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Lomtjønna, Ørnes

  Turen starter i Aspdalen, like ved fotballøkka. Følg sti langs fjellryggen og ta til venstre mot toppen der stien deler seg. Fra Djupvikfjellet går turen på god sti i lett kupert terreng ned mot Lomtjønna. Turkoden er satt opp inne i gapahuken.
  Tur som passer for hele familien og kan gjennomføres i joggesko på barmark. Et lite parti som er litt myraktig før en kommer opp til toppen på Juvikfjellet.

  Tid: 2 timer t/r 
  Lengde: 4 km t/r
  M.o.h.: 311 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Røyrstøtinden, Halsa

  Turen starter fra parkeringsplassen ved Halsa skole. Gå forbi leskuret på skolen og forbi det store dessestativet oppå bakken. Du vil da komme på stia som fører mot turmålet. Stien går forbi et grillhus før du kommer inn på en skogsvei. Følg skogsveien oppover forbi en gapahuk og fram til at skogsveien deler seg. Ta av til høyre og så til venstre til veis ende. Man kommer da på en sti som fører til siste skogsvei som også følges til veis ende. Stien svinger svakt til venstre etter ca 100 meter og over en bekk. Følg stien videre oppover langs en rygg og en atv-vei. Følg denne til den krysser et par rygger og gå da over på stia som fører opp på siste rygg som vi følger ut til posten.

  Tid: 3-4 timer t/r 
  Lengde: 8,6 km t/r
  M.o.h.: 435 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Østentind, Ørnes

  Turen starter i Torsvika. Etter små 10 min. står det et skilt mot Kvithammaren til venstre. Det står også det røde fjelltrimskiltet. Stia tar deg opp igjennom Torsvikskogen. Når du nærmer deg toppen deler stia seg i to. Dette er markert ved et gult bånd rundt et stort tre i skogen. Begge stier tar deg til turmålet. Den rett fra/til venstre tar deg igjennom skogen. Stia til høyre tar deg på yttersida av skogen og nærmere fjellkanten. Fra Kvithamarn går turen videre nordover på tørr og tydelig sti. Etter cirka 250 meter blir det brattere opp til ca. 500 meter over havet. Her flater det ut de neste 250 meterne før siste oppstigning til Østentind starter. Toppen ligger cirka 710 moh. Turkoden er festet til signal som er satt opp på toppen av Østentinden

  Turen er krevende og passer ikke for de minste.

  For de som ønsker det er det mulig å gå denne turen fra Gjerseth også. Det er en tydelig sti hele veien, denne turen er ikke merket. Følg da stia mot Rontinden, men ta av til høyre rett før myr-partiet ca. halvveis.

  Tid: 3-4 timer t/r
  Lengde: 5,6 km t/r
  M.o.h.: 710 meter
  Vanskeligshetsgrad: ***
  Kart og GPS spor TellTur

  Middagshågen (Stortuva), Bjærangsfjorden

  Turen stater på sørsiden av Bjærangsfjorden. Rødt turskilt er satt opp ved hovedveien. Ta av ved skiltet, og parkér noen få meter fra hovedveien. Turen er godt merket. En middels tur, men vær oppmerksom på det er god stigning stort sett hele turen opp. Du går forbi Middagshågen, og turkassen er plassert på Stortuva. Du blir belønnet med en veldig fin utsikt over søndre Meløy. Det er viktig at du lukker porten du går gjennom når du forlater skogsveien og begynner på stien.

  Tid: 3 timer t/r
  Lengde: 5,2 km t/r
  M.o.h.: ca. 550 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Blåsfjellet, Ågskardet

  Ta av fra veien ca 200- 300 meter fra fergekaia på Ågskardet. Følg veien helt til tregrind. Viktig at vi lukker denne etter oss. Vi følger skogsvei et stykke før vi går over på sti oppgjennom et plantefelt. Ganske vått første ca 400 meter. Følg sti oppover. Kommer innom en ny skogsvei et lite stykke før vi går ut på sti oppgjennom bjørkeskogen. Følger denne til et veiskille som peker med pil merket båsfellet. Vi følger denne stien vidre oppover og forbi kassen ved teppfjellvatnet. Ny pil som sier blåsfjellet. God og tydelig sti. Når vi kommer over skogen var det litt vanskelig å finne noe godt å henge merkene i. Litt langt mellom merker, men meget fin sti som fører rett til posten.
  Koden henger bak turkassen.

  Tid: 3-3,5 time t/r 
  Lengde: 5 km t/r
  M.o.h.: 400 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Litlvatnet, Ørjosen

  Fin skogsvei oppover til vatnet. Følg stien helt ut på enden.

  Tid: 1,5-2 timer t/r
  Lengde: 3,8 km t/r
  M.o.h.: 344 meter
  Vanskeligshetsgrad: *
  Kart og GPS spor TellTur

  Harfjelltinden, Åmøy

  Følg bilvei til Buvik i retning Åmøyhamn. Følg veien fra Buvik og ta av på stien der den er merket. Dette er en krevende tur og passer kanskje ikke for alle. God sti til å begynne med og den er godt merket. Etter hvert kommer du til et krevende og bratt parti med steinur. Her må du trå forsiktig. Stien blir mindre og det blir litt lenger avstand mellom de gule merkebåndene da det ikke er mye å feste disse på. Ta deg god tid på denne turen, og gled deg til en flott utsikt fra toppen.
  OBS! Denne turen har ikke blitt remerket enda.

  Tid: 2,5-3 timer t/r 
  Lengde: 3,6 km t/r
  M.o.h.: 488 meter
  Vanskeligshetsgrad: ***
  Kart og GPS spor TellTur

  Kjølen, Kjelddal

  Parkering ved bedehuset i Kjeldal. Ikke parker på mark eller privat eiendom.Følg skogsveien til vannbassenget og videre til første kryss. Gå opp Rabben til Tverråga. Da følger du en merket sti opp mot Føllivatnet. Ta til venstre ved rød pil. Når snøen har tint, følg varder som skal være satt opp til Kjølen. Det er en fin utsikt over fjorden på tur opp. På toppen ser den Glomfjord, Selstad og utover til Træna.
  OBS! Denne turen har ikke blitt remerket enda. Det kan fortsatt være en del snø opp mot turmålet. 

  Tid: 4 timer t/r 
  Lengde: 7,4 km t/r
  M.o.h.: 845 meter
  Vanskeligshetsgrad: ***
  Kart og GPS spor TellTur

   

  Fjelltrimgruppa

  Fjelltrimgruppa prøver å merke godt og legge best mulig til rette for hvert turmål og tar gjerne imot innspill på dette. De som er med i Fjelltrimgruppa er: 

  • Maritha Birkelund, Engavågen 
  • Stein Wictor Birkelund, Halsa 
  • Tove Omnes, Meløy 
  • Trond Fjærem, Neverdal 
  • Frank Holdal, Ørnes 
  • Jan Tore Roksøy, Ørnes 
  • Mette Haurum, kulturkonsulent Meløy kommune

  Dersom du oppdager at det er manglende merking, feil i beskrivelsen(e) eller andre ting, ta kontakt med Meløy kommune, kulturkonsulent Mette Haurum, tlf. 902 65 820, mail: mette.haurum@meloy.kommune.no eller "Fjelltrimmen i Meløy" på Facebook.

   

  Fjelltrimkrus/fat

  Motivet på krus og fat er et av årets fjelltrimposter. Motivet tegnes i sort/hvitt, krus og fat produseres av Porsgrun Porselen AS
  De som til nå har bidratt til tegning av fjelltrimmotiv er:

  - Anfinn Myrvang
  - Johan Aage Iversen
  - Terry Whittall
  - Gro Rykkelid

  Fjelltrimkvelden

  Utdeling av kurs og fat skjer på den årlige Fjelltrimkvelden. Det trekkes ut premier blant de som møter opp på Fjelltrimkvelden.

  Sist endret: 28.06.2023