Du er her: Forside / Sti for alle

Stia for alle

Gammelveien 5, 8150 Ørnes

Innhold

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?


  Vårt mål er at Stia friluftsområde skal være tilgjengelig for alle.

  Foto: Annie Sjøteig

  Om Stia for alle

  Stia strandområde er kommunens mest besøkte badeplass. For mange år siden etablerte kommunen en stor parkeringsplass og et toalett ved Stia. Området er et svært populært med intensiv bruk i sommermånedene. Stia ligger ved Fylkesvei 17 midt mellom tettstedene Ørnes og Reipå og favner ca. 4 500 innbyggere. Den største aktiviteten er bading, men stedet brukes også som utfartsområde for grilling, ballspill, lek og andre aktiviteter. Det passerer ca. 50 000 turister i løpet av en sesong, og mange turister stopper ved Stia og bruker området.

  Stia er godt besøkt, men er lite tilrettelagt for brukerne. Dette ønsket kommunen å gjøre noe med og etablerte derfor prosjektet Stia for alle. 

  Foto: Connie Slettan Olsen

  Stia er statlig sikret

  I 2018 ble Stia badeplass godkjent av Miljødirektoratet som statlig sikret friluftsområde. Det betyr at området er sikret for bruk av allmennheten til friluftsbruk. Meløy kommune har forpliktet seg til å drifte og ha tilsyn med området. 

  Tilrettelegging 

  Vi ønsker at folk og tilreisende skal bruke Stia til lek, aktiviteter og rekreasjon. For at Stia skal være tilgjengelig for alle gjennom hele året, gjennomfører kommunen en rekke tiltak. Noen av tiltakene er i samarbeid med Reipå grendelag.

  • Området har et stort område for parkering der vi etablerer to asfalterte, merkede og skiltet parkeringsplasser for personer med funksjonsnedsettelser. Vi etablerer også sykkelparkering.
  • Vi etablerer en bred og slak gangvei ned til strandområdet. Veien blir asfaltert. Tilrettelagt adkomst vil gjøre området bedre tilgjengelig for alle.
  • Vi fjerner det gamle toalettbygget og erstatter det med et nytt handicapvennlig toalett.
  • På rasteplasslomme etablerer vi benker og bord i granitt.
  • Vi etablerer oppholdsareal og rampe ved strandområdet for personer som sitter i rullestol, bruker rullator og for barnevogn med mer. 
  • Vi etablerer et mobilt dekke på stranden slik at rullestoler kan komme seg ned til vannkanten.

  Finansiering

  Stia har hittil fått 1 141 560 kroner fra Miljødirektoratet via Nordland fylkeskommune til tilrettelegging slik at området blir tilgjengelig for alle. I tillegg har Reipå grendelag motatt 150 000 kroner fra Nordenfjeldske bykreditt til prosjektet. Meløy kommune har hittil bevilget 597 768 kroner og bidratt med ressurser til prosjektledelse. Vi har søkt om midler for 2021.

  Logo Nordland fylkeksommune

  Bildegalleri

  Før-bilder

  Atkomst til Stia før tilrettelegging

  Gammelt toalettbygg og atkomst

  Gammel sti fra parkeringsområdet

  Underveis-bilder

  Ny bred gangvei med rastplasslomme

  Stia strandområde med ny gangvei

  Ny gangvei og utbedret sti

  Midlertidige benker på rasteplasslommen

  Nytt toalettbygg fra Danfo nært strandområdet

  Handikap-toalett og stellbord

  Toalettbygg

  Asfaltert gangvei

  Ny asfalt

  Rasteplasslomme

  Parkering

  Oppholdsareal Stia

  Benker og bord granitt, foto: Kirsti Kvehaugen

  Sist endret: 21.11.2023