Du er her: Forside / Nyheter / Viktig informasjon om testing

Viktig informasjon om testing

Viktig informasjon om testing for covid-19.

Med økt vaksinasjonsdekning i befolkningen og en ny fase av pandemien er mange smittevern tiltak for befolkningen tatt bort.

Det viktige nå er at man holder seg hjemme dersom man er syk, og at man tester seg dersom man har symptomer på luftveisinfeksjon eller av andre grunner tror at man kan være smittet av covid-19. Det er også viktig at man fremdeles følger de generelle smittevernrådene.

Generelle smittevernråd som gjelder for alle

• Ha god håndhygiene og hold hendene rene. Bruk papirlommetørkle eller albuekroken når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet og vask hendene etterpå.
  • Alle som er syke bør holde seg hjemme og ha lav terskel for å teste seg. Dette gjelder også for vaksinerte og beskyttede.

Når skal du teste deg?

Alle med nyoppståtte luftveissymptomer eller andre symptomer på covid-19 er anbefalt å teste seg. Dette uavhengig av om man er fullvaksinert eller ikke.

Ved lette forkjølelsessymptomer uten feber:

Har du lette forkjølelsessymptomer uten feber kan du bruke en hurtigtest hjemme.

Dersom testen er negativ kan du gå på jobb, men med økte smitteverntiltak:

• Holde avstand
  • Bruke munnbind dersom du ikke klarer å holde minst 1 meters avstand
  • Ha økt fokus på håndhygiene

Dersom du tester positivt på en hurtigtest skal du straks gå i isolasjon, og ta kontakt med Ørnes legekontor på telefon 75 71 06 00. Du vil da få informasjon om hva du skal gjøre videre.

Råd til deg som er pålagt isolering (fhi.no)

Ved alvorlige symptomer med feber og dårlig almenntilstand:

Har du alvorlige symptomer med feber og dårlig almenntilstand skal du holde deg hjemme og bestille PCR test på teststasjonen. Hold deg hjemme til du får svar. Er svaret positivt skal du gå i isolasjon.

For å bestille PCR test tar du kontakt med ditt nærmeste legekontor per telefon. Testen er gratis.

• Ørnes legekontor tlf. 75 71 06 00
  • Glomfjord legekontor tlf. 75 71 01 00
  • Engavågen legekontor tlf. 75 71 02 50

Om hurtigtesting

Har du behov for å få utlevert gratis hurtigtest, kan du ta kontakt med ditt nærmeste legekontor for å få utlevert det utstyret du trenger, og informasjon om hvordan testen utføres.

Skoleelever som opplever å bli syk mens de er på skolen kan få utlevert hurtigtest på skolen, for så å dra hjem og teste seg.

Det er også mulig å kjøpe testen på apotek.

Dersom du tester positivt, skal du melde dette til Ørnes legekontor. Du vil da få informasjon om hva du skal gjøre videre.

Slik tester du deg hjemme:
Demonstrasjon av selvtest Covid-19 (helsedirektoratet)

Hva skal du gjøre hvis du er ung/ voksen med nyoppståtte luftveissymptomer? (fhi.no)

Publisert: 08.10.2021