På grunn av økning i forekomsten av kikhoste i befolkningen, oppfordrer Norsk Folkehelseinstitutt (FHI) innbyggere til å vaksinere seg. Kikhoste er en smittsom luftveisinfeksjon som kan forebygges med vaksine. Kikhoste forekommer i alle aldersgrupper, og gir mest alvorlig sykdomsforløp hos spedbarn.
Selv om vaksine mot kikhoste har vært tilbudt i barnevaksinasjonsprogrammet siden 1952, varer ikke beskyttelsen man får av vaksinen mer enn noen år. Derfor har større barn, ungdom og voksne ikke lenger not antistoff mot kikhostebakterien i kroppen, og kan bli syke.
Symptomer på kikhoste
Først får en rennende nese, hoste og eventuelt feber i en ukes tid. Deretter kommer en sykdomsperiode på flere uker der en har kraftige hosteanfall med kiking (kraftig innpust etter hosteanfall) og eventuelt brekninger.
FHIs råd til befolkningen
- Følg anbefalingene om vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet, og det nye tilbudet om kikhostevaksine til gravide
- Husk å ta oppfriskningsdose hvert 10. år.
- Kikhoste ligner på andre forkjølelser første uken, før den kraftige hosten starter. Kraftig hoste kan være kikhoste, og kontakt med lege må vurderes.
- Ved påvisning av kikhoste, kan antibiotikabehandling som startes i løpet av de første 3 ukene mildne og forkorte sykdomsforløpet. Det gjelder personer i alle aldre.
- Familier med spedbarn bør begrense besøk av personer som har forkjølelsessymptomer.
- Ha lav terskel for å oppsøke lege ved sykdom hos spedbarn under 3-månedersalder.