I samarbeid med Nordland fylkeskommune og KS kunne Meløy kommune denne uken ønske velkommen til åpent møte på Halsa der temaet var «Vil du være med å utvikle framtidens Halsa?» Møtet hadde form av et utopiverksted under ledelse av professor Ove Jakobsen, fra senter for økologisk økonomi og etikk ved Universitetet Nord.
-Det var fint å se det store engasjementet og høre de gode diskusjonene om hvilke ønsker man har for Halsa, sier samfunnsplanlegger i Meløy kommune, Liv Toril Pettersen etter møtet. Rundt 70 personer i ulike aldersgrupper deltok på verkstedet.
Utgangspunktet for et utopiverksted er at lokalbefolkningen selv skal definere hva de ønsker for framtiden, og ta initiativ for å skape det samfunnet de ønsker. I spennet mellom utopi og virkelighet skapes engasjement og kreativitet.
-Dette er en fornuftig måte å jobbe på, sier Jakobsen, som har ledet liknende utopiverksted i flere andre kommuner. -Hvert enkelt sted eller kommune må ta ansvar for sin egen utvikling basert på egne ressurser, verdier og identitet. -Har man godt rotfeste i lokale ressurser, verdier og identitet klarer man å stå støtt i utviklingsarbeidet.
-Utopiverkstedet er en del av et samarbeid mellom Meløy kommune, Nordland fylkeskommune og KS, hvor bærekraftig stedsutvikling er tema, forteller kommunedirektør Adelheid B. Kristiansen. -Bærekraftig stedsutvikling handler om hvordan vi kan skape gode lokalsamfunn i dialog med hverandre, og hvordan vi i utviklingsprosesser kan ta vare på det enkelte mennesket, samfunnet og miljøet rundt oss.
-Dette var helt magisk, sier Janne Pedersen fra Halsa etter møtet. -Etter to år med pandemi har mange av oss tanker om hva vi har lyst til å gjøre for å skape et bedre lokalsamfunn. Her fikk vi muligheten til å diskutere og utvikle ideer sammen med andre. Sammen som bygd kan vi skape den framtiden vi ønsker.