På bakgrunn av at det er påvist skabb, går vi ut med informasjon om hva skabb er, hvordan det smitter, hvilke symptomer det gir og behandling hvis du har skabb, for å begrense et større utbrudd. De barnehager og skoler hvor skadd er påvist, er foresatte, elever og ansatte orientert.
Har du mistanke om skabb, anmoder vi deg om å kontakte din fastlege.
Hva er skabb ?
Skabb er en hudsykdom som skyldes en skabbmidd som graver ganger i huden og legger egg.
Smittemåte
Smitte skjer for det meste ved direkte hudkontakt, og i sjeldne tilfeller indirekte kontaktsmitte gjennom sengeklær, håndklær og tøy dersom en person med skabbmidd nylig har benyttet disse. Ved vanlig skabb er det antatt at hudkontakten vanligvis må vare i minst 15 minutter for å smitte.
Symptomer og forløp
Vanlige symptomer er kløe, ofte med forverring om natten og ved svetting, og små nupper eller blemmer i huden, oftest først på hender, siden på større deler av kroppen. Typiske lokalisasjoner for skabbgangene er hendene, fingre, håndledd, albuer, midje, lår og ytre genitalia.
Hos små barn under 3 år er ofte hodebunn, hals og fotsåler affisert. Som regel tar det 3-6 uker fra man får skabb til symptomdebut, men dersom man tidligere har hatt skabb, tar det ofte bare 1-3 dager.
Kløen og utslettet vil ofte vedvare i inntil fire uker etter vellykket behandling og nye kan oppstå selv etter behandling på grunn av hypersensitivitetsreaksjonen, men også på grunn av selve behandlingen som kan gi hudbivirkninger i form av utslett, eksem og kløe.
Diagnostikk
Diagnosen stilles klinisk på bakgrunn av sykehistorie og typisk lokalisasjon av utslett. Skabbganger, 2-15 mm grålige-, rødlige- eller brunlige striper er ikke alltid synlige, men dersom de påvises kan man anta at plagene skyldes skabb.
Behandling
Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles.
På apoteket kan du kjøpe Nix-krem som smøres inn i tørr hud. Hele hudoverflaten unntatt ansikt og hodebunn behandles, se vedlagte skriv for behandling da det kan være andre anbefalinger for små barn.
Smør også huden mellom fingre og tær, i armhuler, navle, ytre kjønnsorgan og sete. Etter minst 24 timer bør du dusje eller bade. Har du vasket hendene før åtte timer er gått bør hendene smøres på nytt.
Det anbefales generelt å gjenta behandlingen etter én uke, men siden kremen kan virke lokalirriterende på huden kan man – spesielt hos personer med en ømfintlig hudtype – ofte nøye seg med én behandlingsomgang.
For vellykket behandling er det viktig at klær, håndklær og sengetøy enten vaskes på 60°C eller oppbevares uten hudkontakt i 7 døgn i romtemperatur, helst pakket inn i plastposer. Dette bør skje direkte etter at man har hatt Nix-kremen på i 8-12 timer. Alt sengetøy, inkludert tøy brukt foregående dag vaskes på minst 60 ºC, eller brukes ikke på 7 dager.
Selv ved vellykket behandling kan kløe og utslett vedvare i 2-4 uker, og man kan også oppleve å få flere merker på huden. Dette skyldes både kroppens reaksjon på skabb, men også selve behandlingen. Antihistamin eller en svak kortisonkrem kan benyttes mot kløe.
Alle i samme husstand og eventuell seksualpartner bør behandles samtidig selv om de ikke har kløe. Ellers er der risiko for gjensmitte fra ubehandlete personer. Opplys venner og bekjente som har vært på besøk, eller som du har besøkt, om at de eventuelt kan være smittet. Gi også beskjed til barnehage og skole.
Behandlingssvikt
I noen tilfeller vil behandlingen ikke virke. Det kan være flere årsaker til behandlingssvikt:
- Økt toleranse/resistens hos skabbmidden for de terapeutiske midlene
- Nysmitte etter vellykket behandling fra kontakter som ikke ble behandlet
- Feil bruk av midlene (behandlingsetterlevelse, «compliance»)
- Feil diagnose – det er ikke skabb som forårsaker hudproblemene
Dersom kløe og skabblesjoner i huden vedvarer fire uker etter den første behandlingen bør lege/hudlege vurdere om en ny/annen behandling er nødvendig.