Du er her: Forside / Nyheter / Meløy ungdomsråd 2022-2023

Meløy ungdomsråd 2022-2023

Meløy ungdomsråd tok ordet fra talerstolen i kommunestyret

Meløy ungdomsråd ble i går offisielt valgt av kommunestyret. Og hvem bedre til å presentere årets ungdomsråd enn ungdommen selv. Vilde Hansen (Ørnes skole), Astrid Meosli (Ørnes skole) og Marthe Othelia Solbakken (Mvgs. avd. Glomfjord) var i kommunestyret for å lese opp navn på representanter og varaer som hver skole har valgt.

Har allerede hatt to møter

Selv om Meløy ungdomsråd ble offisielt valgt inn i går, har de allerede tjuvstartet litt og gjennomført to møter dette skoleåret. Møtene har de brukt til å bli bedre kjent med hverandre, bli kjent med hva et ungdomsråd er, og finne saker og emner de ønsker å ta opp.

Helsesykepleiere og hatprat

Fra talerstolen stilte Vilde, Astrid og Marthe spørsmål om hvorfor det ofte mangler helsesykepleiere på skolene. Selv om helsesykepleieren skal være der etter planen, møter ungdommene ofte låste dører. Ungdommen foreslo også en utvidet åpningstid for Helsestasjon for Ungdom. -Gjerne til senere på ettermiddagen, slik særlig videregående elever ikke må dra i skole- og arbeidstiden. Det blir ikke så anonymt, sa Marthe.

Ungdomsrådet ønsker også å ta oppgjør med stygg språkbruk blant ungdom. I dagens samfunn har skjellsord blitt så normalisert, at for eksempel «gå heng deg selv» og «er du f…e homo?» blir brukt daglig. -Dette er vanskelig om du allerede går rundt med tvangstanker. Dette vil vi jobbe for å gjøre stopp på», sa Astrid.

Ønsker seg nye lærebøker

-Vi trenger nye bøker på skolen, sa Vilde som siste taler på talerstolen. Flere av skolebøkene på ungdomstrinnet er utdaterte og gir kunnskap som ikke lengre er sant eller relevant.

Ungdomsrådet takket for muligheten til å komme å tale for kommunestyret. Ordfører Sigurd Stormo inviterte dem tilbake, og sa at døren bestandig var åpen for ungdommene.

Hør alt hva ungdommen sa på kommunestyret her: https://meloy.kommunetv.no/archive/113 (sak 57)

Om Meløy ungdomsråd

Meløy ungdomsråd består av ungdommer fra ungdoms- og videregående skoler i Meløy.  

Meløy Ungdomsråd er et talerør for kommunes barn og unge, og uttaler i saker som angår denne målgruppen. Det ble i høst 2019 lovpålagt for kommuner å ha et ungdomsråd. Barn og unge har ikke stemmerett og det er derfor utrolig viktig at deres stemme blir hørt tidlig i saker som vedrører dem.

– Det er viktig at ungdomsrådet tas med inn i saker allerede tidlig i idéfasen, og ikke først når høringen er lagt ut og saken skrevet, sier Mette Haurum, sekretær for Meløy ungdomsråd. -Slik kan vi sikre reell medvirkning.

 

Har du innspill til saker og tema Meløy ungdomsråd bør ta opp, kan du kontakt Meløy ungdomsråd på instagram eller via e-post til sekretær Mette Haurum

Publisert: 28.10.2022

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?