Du er her: Forside / Nyheter / Lav terskel for koronatesting

Bør være lav terskel for korona testing

Alle med nyoppstått luftveisinfeksjon bør la seg teste for covid-19, sier kommuneoverlege Berit Jørstad.

De siste ukene har vi sett et økt smittetrykk i flere av de store norske byene. Men også byer som Mo i Rana og Bodø opplever et smittetrykk som ligger over definisjonen for rødt område. I Meløy er det fremdeles rolig, med for tiden ingen påviste smittetilfeller i isolasjon. Likevel ber kommuneoverlege Berit Jørstad oss om å være påpasselig med smittevernreglene, og ha en ekstra lav terskel for å ta en koronatest.

-Min anbefaling er at alle med nyoppstått luftveisinfeksjon bør la seg teste, sier Berit Jørstad. Dette i henhold til folkehelseinstituttets retningslinjer for testing.

-Vi ser stadig vekk at personer med luftveisinfeksjon unnlater å teste seg, og dette er uheldig, fortsetter hun. -I alle fall nå som smittetrykket rundt oss øker betraktelig.

Slik bestiller du time for testing

I Meløy kan man ta koronatest ved alle tre legekontorene; Ørnes, Glomfjord og Engavågen. Man bestiller time for testing, ved å ringe legekontoret og be om en test. Helsesekretærene vil da spørre om hva som er bakgrunn for testen. Dette slik at legen kan kunne gi en korrekt anbefaling når prøvesvar kommer. Deretter avtaler man tid og sted for testing.

De som tester seg på grunn av symptomer skal holde seg hjemme til testsvar foreligger, sier Jørstad. -Dersom testen er negativ kan man gå tilbake til jobb og skole når almenntilstanden er god. Dersom testen er positiv, skal man gå i isolasjon.

Karantenetid

For personer som tester seg på grunn av at de har vært i utlandet (innreisekarantene) eller på grunn av at de er definert som nærkontakt til smittet, er karantenetiden 10 dager, uavhengig av prøvesvar.

-Dersom du er nærkontakt, vil du bli kontaktet av smitteoppsporingsteamet, og få beskjed om hva som gjelder for deg, sier Berit Jørstad. Nærkontakter blir anbefalt å teste seg, og skal gå i karantene i 10 dager fra nærkontakten fant sted. Dette uavhengig av om koronatesten er positiv eller negativ.

Slik får du svar på prøvene

-Prøvesvaret kommer som regel innen to dager, forteller Jørstad. Det er litt variasjon avhengig av kapasiteten på laboratoriet i Bodø. Alle som har tatt en test kan gå på helsenorge.no og finne sitt testsvar. Legen vil også kontakte pasienten angående testsvar, uavhengig av om den er positiv eller negativ.

Reisende bør være ekstra påpasselig

-Det vi frykter mest er at personer som har vært ute på reise, nært eller fjernt, tar med seg smitte til Meløy, fortsetter Jørstad. -Det er derfor spesielt viktig at personer som har vært på reise, også i regionen, er påpasselig med smittevernreglene. – De bør være spesielt overvåkne på egne symptomer, og ha en ekstra lav terskel for å teste seg.

Ønsker du å bestille en test er det viktig at du ikke møter opp fysisk på legekontoret. -Ta kontakt med ditt legekontor på telefon dersom du skal bestille koronatest, avslutter Jørstad.

Følgende personer bør ta en koronatest (kilde: helsenorge.no)

• Alle med symptomer på covid-19, inkludert alle med nyoppstått luftveisinfeksjon.
  • Alle som er nærkontakt til en person som har covid-19.
  • Alle som er kommet til Norge fra røde land eller områder de siste 10 dagene.
  • Andre grupper etter vurdering av lege
  • Alle som er i smittekarantene, og får symptomer på covid-19.

Testing av barn

Hos barn med kun lette symptomer på luftveisinfeksjon, kan man se an symptomene og holde dem hjemme et par dager før en eventuell test. Ved feber og hoste bør barnet testes for covid-19. Ved rask bedring kan barnet gå tilbake til barnehage eller skole uten at testing gjennomføres.

Mer informasjon, regler og anbefalinger finner du på:

Publisert: 20.11.2020