Du er her: Forside / Nyheter / Kulturuka 2019

Kulturuke på Ørnes skole

- Synkronsvømminga var verst. - Men å arbeide på gården hos Arild Svendsen, synes jeg har vært best så langt, forteller Timo Svendsgård i 10B. Han har tatt utfordringa i Kulturuka på Ørnes skole.

Tekst og foto: Heidi Steiro
Sjøl om synkronsvømminga ikke falt helt i smak, ble også den gjennomført. Og på gruppa «Ta utfordringen» er jo nettopp det greia: Tørre å gjøre noe man er ukomfortabel med. - Det er artig og spennende å få testa grensene sine litt, synes Timo.

Utfordrer seg sjøl
Å banke på dørene til fremmede for å spørre etter Q-tips, og gå rundt og være hjelpsomme og hyggelige på butikken i Glomfjord, ble gjennomført med iver og stil, forteller de oppfinnsomme lærerne Jill-Marita Eliassen og Heidi Olufsen som har planlagt ei heil uke med varierte og utfordrende oppgaver.

-  Å være i bassenget i går, tror jeg er det beste så langt, synes Ingrid Halsan i 8A. Hun har også tatt utfordringa, og virker fornøyd med valget. - De andre gruppene driver jo med sånt som vi gjør på skolen ellers, så det blir det nok av, fortsetter hun. På gården har de fått være med på veterinærbesøk og sett på inseminering av kyr og fjerning av horn på kalver. Arbeidsomme gutter og jenter har også fjernet gjerdet rundt tomta og reparert hull i uthusveggen.

 - Fjøstaket hos naboen kom flyvende i veggen under uværet, forklarer Arild Svendsen mens han instruerer Timo og Marthe Øijord i snekkerarbeidet. Hva som venter elevene i morgen, aner de ikke. - Det er skikkelig irriterende ikke å vite noe; ikke hva vi skal gjøre, ikke hvor vi skal spise, ingenting! utbryter Ingrid, men synes hun har takla den utfordringa fint likevel.

I ca. 25 år har Ørnes skole arrangert Kulturuka, der den vanlige skoledagen oppløses og elevene får andre utfordringer enn de teoretiske og rent skolefaglige. De får utfolde seg uten karakterpress, og bygger relasjoner på tvers av klasser. I år er det åtte grupper fordelt på sløyd, tekstil, drama, fjelltur, kjøkken, idrett, band og sang, og som nevnt: ta utfordringen. - De aller fleste har fått førsteønsket sitt denne gangen, forteller inspektør Børge Danielsen som sammen med rektor Nelly U. Enga har fordelt elevene på de forskjellige aktivitetene. Lærerne på skolen planlegger de ulike aktivitetene utfra hva de sjøl er kapable til og skolen har ressurser til, noe som gir et variert og annerledes tilbud for elevene.

Kreativt
- Jeg elsker å jobbe med hendene: tegning, maling og sying blant anna, begrunner Nora Storøy Svendsgård i 9B sitt valg med, mens hendene er opptatt med strikketøyet som skal bli til votter. På tekstilavdelinga velger elevene fritt hva de ønsker å gjøre. Nesten. - I dag må dere utfordre dere litt, og jobbe med en teknikk dere ikke har brukt tidligere, starter lærer Eva-Lisbeth Ludviksen dagens økt med. Etter litt kløing i kreative hoder, finner noen fram heklekroken for første gang, mens andre drar fram symaskinen. T-skjorter og sminkevesker klippes til, varmeunderlag vokser fram fra garnnøster og kurver flettes. 

- I går drev vi med noe à la plastmaling, bare med neglelakk, forklarer Nora. Hun dryppet neglelakk i en bolle med vann, laget mønstre og overførte mønstret til glass og trebiter ved å dyppe dem ned i vannet. - Det ble fint! Jeg skal ha det på utstillinga på torsdag, forteller hun fornøyd. Hun og de andre på gruppa koser seg og trives med et avbrekk fra teoritunge skoledager.

Andre baller
I Ørneshallen er det dunking, løping og engasjerte tilrop. Basketballen skal i kurven og volleyballen må for all del ikke i gulvet på «min» side. - Det blir nesten litt aggressivt. Konkurranseinstinktet er høyt hos alle, meg sjøl inkludert.


Jakob Bang i 10B smiler bredt. Han er glad i idrett og derfor var valget enkelt. - Ja, jeg savna kulturuka i fjor. Da var det sånn musikkprosjekt istedenfor, og det var ganske kjedelig, synes han. Sånn er det når man helst vil springe etter en ball. Helst en fotball, og Jakob kunne godt ha spilt fotball hele uka, og gleder seg til fotballdagen i hallen på Reipå, men tror det vil bli artig også med fjelltur og orientering. Sofie Torrissen i 8B er enig. - Fotball er jo artigst, da, men det er også artig å være ute. Det blir bra med litt forskjellig aktivitet, mener hun. Sofie har akkurat flyttet fra Engavågen til Ørnes og første skoleuke ble kulturuka. - Det var bra Sofie kom nå, så fikk jeg én av de andre jentene i klassen å være sammen med på denne aktiviteten, synes Isabella Dybvik. Hun trives best med idrett, mens mange av de andre jentene på trinnet dro på fjelltur. Litt fjelltur ble det likevel på Isabella, for på tirsdag gikk turen opp på Dybvikfjellet. Med 10-litersbøtter fylt med vann. - Hver gruppe gikk fra Aspdalen til Dybvikfjellet med vannbøtta, og det var sjølsagt om å gjøre for gruppa å komme seg opp med mest mulig vann i behold, forteller David Braseth som sammen med Christer Johansen har ansvaret for idrettsgruppa. - Det var lite misnøye og klaging fra elevene, fortsetter han litt imponert.Den sporty gjengen avslutta dagens økt i gapahuken ved Lomtjønna. 

Sist endret: 17.06.2019

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?