Du er her: Forside / Nyheter / Coronavirus

Nytt coronavirus

Nytt coronavirus har forårsaket et pågående utbrudd av lungebetennelse i Kina.

Informasjon om nytt coronavirus

Det foregår for tiden utbrudd av et nytt coronavirus i Kina. I mange tilfeller har det kun gitt mild influensalignende sykdom, men det rapporteres også om tilfeller av alvorlig sykdom og dødsfall. Sykdommen smitter mellom mennesker og det er sett smitte til helsepersonell og andre nærkontakter. Det rapporteres stadig flere tilfeller fra andre kinesiske byer og andre land, inkludert i Europa.

Smitte og smitteforebygging

Det finnes så langt ingen vaksine eller spesifikk behandling mot sykdommen. Sykdommen smitter trolig primært ved spyttdråper som ved forkjølelse, og indirekte via hender og gjenstander.

Råd om hygiene

For å hindre smitte bør personer som er syke unngå å hoste eller nyse direkte på andre, og man bør, når det er mulig, holde 1-2 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå) eller i armkroken.

God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann. 

Les mer om coronaviruset på Folkehelseinstituttets hjemmeside

 

Sist endret: 05.02.2020

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?